2019 förändrades allt till det sämre

Alla  påstod att de brydde sig om unga transpersoner, även om sanningen var, att de gjorde dessa ungdomars liv till ett större helvete, än vad det redan var

Det är mindre än sex år sen, media berättade om det positiva i att ungdomar med könsinkongruens erbjöds både utredning och vård för könsdysfori. Det berättades om hur medicinering med pubertetsblockare, befriade unga transpersoner från det psykiska lidande det är, att se sin kropp fortsätta utvecklas till det kön man inte är.

Det berättades om hur behandling med könskonträra hormoner hjälpte tonåringar, att börja bli nöjda med hur deras kropp ser ut. Det berättades om transmäns lycka, efter det att de fått sin mastektomi utfört. Det berättades om unga vuxna och vuxna, som var tacksamma efter genomfört könsbekräftande kirurgi.

Allt förändrades

2019 förändrades allt. Det började med en debattartikel i Svenska Dagbladet 13 mars 2019, där, Christopher Gillberg, överläkare i barn- och ungdomspsykiatri, tillsammans med sex andra gick till attack mot den behandling som erbjuds av BUPs könsidentitetsmottagninger. Samma kritik framfördes kort därefter i en ny debattartikel skriven av Sven Román, även han överläkare i barn- och ungdomspsykiatri. Ingen av dessa två läkare har adekvat kompetens i frågor som rör könsinkongruens. Trots det har media låtit dem framstå som experter.

Efter dessa debattartiklar började man i media, att skriva den ena ledaren efter den andra som ifrågasatte den adekvata vård barn och ungdomar erbjuds. Uppdrag Granskning (UG) byggde tre program på de uppgifter Gillberg och Román hade framfört i media. En mamma framträdde i det första programmet av UGs Tranståget, där hon framförde än den ena och än den andra lögnen om sin son.

Debattörer och krönikörer hängde på den nya trenden; lägg ned BUPs könsidentitetsmottagninger. Alla  påstod att de brydde sig om unga transpersoner, även om sanningen var, att de gjorde dessa ungdomars liv till ett större helvete, än vad det redan var.

Uppdrag Granskning har förstört livet för många transpersoner

Lisa Rosander, mamma till ett transbarn, skrev den 16 juni 2020 en debattartikel med rubriken ”Uppdrag Granskning förstör livet för många transpersoner”, där hon bland annat skriver: ”SVTs Uppdrag Granskning (UG) har genom sin felaktiga vinkling förstört livet för många unga transpersoner.” Lisa Rosander har tillsammans med andra föräldrar försökt försökt få visa upp en motvikt, en balanserad bild av transvården, men varken UG eller DN har givit dem den möjligheten.

Tråkigt nog har media låtit läkarna Gillberg och Román få framstå som sanningssägare. Ingen har låtit föräldrar som Lisa Rosander, eller unga transpersoner kommentera de påståenden, som UG och olika ledarartiklar framfört.

Det är dags, att kolla vad uppsåtet är. Det framgår tydligt av ett antal debattartiklar, att man vill ha en åldersgräns på 25 år innan könsbekräftande medicinering och kirurgi ens kan komma på tal. I ett inlägg på Facebook skriver Sven Román: ”Jag kommer inte att ge mig förrän åldersgränsen för könsförändrande behandling blir 25 år.”

Konsekvensen av en 25 års gräns

För ungdomar i början av puberteten, riskerar ett förbud mot pubertetsblockare, leda till allvarliga psykiska problem. Vi vet, att det är psykiskt påfrestande för personer att ha rätt kön i fel kropp. Ännu mer påfrestande blir det, när man är på väg in i puberteten och ser hur ens kropp börjar utvecklas till en vuxen version av det kön man inte är. En sådan utveckling kan leda till, att man börjar bli deprimerad och att en allt djupare ångest utvecklas.

Att tvingas vänta med insättningen av könskonträra hormoner tills personen ifråga fyllt 25 år, kommer att innebära att betydligt fler än idag kommer att köpa hormoner på internet, medan andra får recept hemskickat av läkare från ett land inom EU.

Redan nu är det många ungdomar som självmedicinerar, eftersom de har tröttnat på att först få stå i en tre till fyra år lång kö till BUPs könsidentitetsmottagninger, för att efter ett första besök få vänta i upp till 6 månader, innan de får tid till psykologutredningen.

Ifall dessa ungdomar tvingas vänta tills de fyller 25 år, innan de ens får påbörja en behandling med könskonträra hormoner, kommer betydligt fler att börja med självmedicinering, än vad som är fallet idag. Det i sin tur innebär en stor risk för att dessa ungdomar att drabbas av livsfarliga sjukdomstillstånd. Den som medicinerar sig själv med hormoner löper en stor risk att drabbas av lungemboli, hjärtinfakt, hjärtstopp eller stroke, eftersom hen inte står under läkarkontroll.

Innan könskonträra hormoner sätts in, undersöks patienten av en endokrinolog. När medicineringen är insatt, följs patienten upp av endokrinologen. Det är viktigt, att en person som blivit insatt på könskonträra hormoner följs upp, så att patienten får rätt mängd hormoner.

Att neka ungdomar under 25 år behandling med könskonträra hormoner, driver dessa att börja med självmedicinering helt utan att stå under kontroll av en endokrinolog. Jag undrar om förespråkarna av en 25 års gräns, verkligen vill ha detta på sitt samvete.

Redan nu hör jag unga transsexuella berätta, att de spar ihop pengar för att kunna låta sig opereras i Thailand, ifall svensk lagstiftning skulle flytta åldersgränsen för könsbekräftande operationer till 25 år. Ett flertal av dessa kommer aldrig att ha råd med en operation på något av Thailands stora sjukhus, där några av världens skickligaste och mest erfarande TS-kirurger finns. Därför har man kollat prisbilden hos mindre kliniker, där risken för kompilationer är stor. Dessa kliniker har sämre hygien, än de stora sjukhusen. Det innebär en stor risk för exempelvis infektioner.

Innan man börjar ställa krav en 25-års gräns för könsbekräftande vård och behandling, bör man sätta sig in i vad som blir konsekvensen av en sådan lagstiftning. Det är även viktigt att kolla om de personer som framstår som experter och anser sig ha adekvat kunskap om könsinkongruens, faktiskt är vad de utger sig för. Man skall inte köpa katten i säcken, utan att först kolla vad som faktiskt finns i den.

Maria Hansson
Transaktivist
e-mail: maria.hansson@transaktivisten.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*